Какво е въздушно заснемане

Въздушното заснемане с Дрон (Drone) или още квадрокоптер (малък хеликоптер с камера, управляван чрез дистанционно) е изключително модерно и разпространено в последно време. Въздушните гледки са винаги впечатляващи и мащабни, представящи изключително добре красотата на българската природа. В момента фото и видео заснемането от птичи поглед е изключително актуално сред туристическия бранш – хотели и почивни спа комплекси, но също така се използва често при реклами, музикални клипове и дори имиджови корпоративни филми. Общо взето въздушното заснемане е винаги подходящо при снимки в екстериор, но с новите модерни и компактни дронове е приложимо и на закрито в по-просторни интериори. Тази услуга отдавна не е лукс, цените вече са изключително достъпни, а зрителите и бъдещите клиенти на бизнеса ви ще са винаги впечатлени, затова пробвайте!

Ето кои са основните видове кадри и движения при въздушно заснемане с дрон:

дрон - прелитанеПрелитането е основен кадър при въздушното заснемане, без значение дали обектът е неподвижен или в движение. Може да бъде комбиниран с тилт (вертикално изместване на камерата), както и със завъртане на целия дрон, за по-голяма преспектива на задните планове в дълбочина.

дрон - панорамаВисочинната панорама е класически кадър като наземната панорама с камера. Колкото е по-високо дронът, толкова по-внушителна е гледката! Това е перфектният кадър за въвеждане (начало) на видео или филм. Възможно е и 360 градусово завъртане.

дрон - орбитаОрбита е сред едни от най-трудните за изпълнение кадри, загото пилотът трябва да поддъжа еднакво отстояние от обекта и да се върти плавно около него. Но това е и един от най-ефектните кадри. Орбитата може да е 360 градуса пърна обиколка или частична. Новите модерни дронове позволяват и автоматичен режим за такова движение.

дрон - разкриванеРазкриването дава възможност за добро представяне и акцентиране с камерата към главния обект. Наистина красиво е когато дронът е максимално близо до обекта или има други елементи на преден план в едър мащаб. Това движение е подходящо при статични снимачни обекти, а най-важното е кадарът да е плавен.

дрон - промушванеПромушването е триково изпълнение, може да е през прозорец, под мост или през друго сравнително тясно пространство. Това движение е рисково, но крайният резултат винаги си струва, защото ограничените пространства придават динамика на полета.

дрон - следванеСледването е кадър с повишена трудност, не само за пилота на дрона, но за всички участващи в него. Всичко трябва да е ясно и добре кординирано за добри резултати. Когато се следва обект е добре да се внимава за препятствия (дървета и жици).

дрон - фартСупер фарт идва от класическия филмов фарт (доли) – движение на камерата по релси. Тук обаче движението няма лимит и надхвърля дори възможностите на стедикама при наличие на достатъчно широко пространство за полет.

дрон - кранСупер кран подобно на Супер фарт прехвърля класическото вдигане от кран във височинен епичен мащаб. Камерата може да е заключена или да компенсира (следва) много леко главния обект.